معرفی بیماری :
یک نوع بیماری قارچی است که در در تاکستان ها مشاهده میشود و یکی از بیماری های مهم میباشد.این قارچ ها به صورت اسپور غیرفعال در جوانه های خفته یا شکاف های پوست گیاه زمستان گذرانی می کند و در فصل بهار، این اسپورها از طریق باد های فصلی به گیاهان جدید منتقل می شوند (آلودگی اولیه گیاهان). بعد از انتقال موفق اسپور های غیرفعال ، قارچ شروع به فعالیت و تکثیر و توسعه خود میکند و اسپور های جدید قابل حمل در باد تولید می شود.(آلودگی ثانویه گیاهان) بعد از انتقال موفق رطوبت حاصل از مه و شبنم و ماندگاری طولانی مدت رطوبت بر روی برگ و ساقه ها و یا هوای ابری فعالیت قارچ به حداکثر میرسد( این مرحله برای روند آلودگی لازم و ضروری نیست برخلاف قارچ های دیگر ) و مناسب برای قارچ ها میباشد.
تابش کم تا ملایم نور خورشید و دمای 6 الی 33 درجه سانتیگراد محیط (حالت بهینه دمایی 18 تا 22 درجه سانتیگراد میباشد) برای تکمیل و ادامه چرخه زندگی قارچ (بیماری) مناسب میباشد.
بیماری سفیدک حقیقی زمانی ایجاد میشود که بارندگی های مکرر و قرار گرفتن برگ های گیاه در تابش مستقیم نور خوردشید در دمای بالای 30 درجه قرار بگیرد.
علائم بیماری :
شدت بروز علائم بسته به محیط انگور و نوع رقم آن متفاوت و بستگی دارد. د ر اوایل لکه های زرد به قطر 2 تا 10 میلی متر در سطح بالایی برگ های تازه و جوان که در نزدیک حاشیه های برگ ظاهر شده و به تدریج و به مرور زمان توده های قارچی به رنگ سفید مایل به خاکستری دیده میشود. با گسترش بیماری لکه های قارچی بزرگتر شده و ممکن است به همدیگر بپیوندند و کل برگ رو در برگیرند و همچنین در بخشهایی از رگبرگ های زیرین برگ های آلوده و یا سطح ساقه های الوده به این بیماری ممکن است به شکل لکه های قهوه ای یا سیاه بزرگ و یا کوچک ظاهر شوند و در نتیجه باعث خشکیدگی ، بدشکلی و ریزش برگ ها گردد.
در مراحل ظاهر شدن علایم بالا و گسترش بیماری گل آذین ، حبه ها نیز آلوده شده و در محیط تاکستان بوی ترشیدگی احساس میشود و همچنین حبه های الوده به رنگ قهوه ای تیره تغییر رنگ میدهد و مومیایی یا اسیب دیده می شود.
در ارقام های دیگر انگور ، پوشش قارچی خیلی کم بوده و علائم به صورت تغییر رنگ برگ ها به بنفش یا خاکستری محدود میشود ولی بازم گیاه دچار آلودگی سفیدک پودری شده است.
علائم به طور خلاصه به شرح زیر میباشد :
- وجود لکه های زرد روی برگ های جوان، نزدیک حاشیه برگ ها.
- رشد و گسترش توده قارچی خاکستری مایل به سفید بر روی لکه ها.
- لکه های قهوه ای تا سیاه بر روی ساقه ها و رگبرگ ها.
- میوه ها ممکن است به قهوه ای تیره تغییر رنگ دهند و جای زخم روی آنها باشد.
میزبان های این بیماری :
انگور – زاییده تاج خروسی – یونجه یکساله – شبدر
کنترل و پیشگیری های بیماری :
- استفاده از گوگرد (به صورت پودر پاشی یا محلول پاشی)
- استفاده از روغن های گیاهی (سیلیکونی - روغن کلزا + گوگرد – روغن کانولا)
- استفاده از لاکتوز (شیر یا آب پنیر تحت نظارت و کنترل کارشناس)
- استفاده از کود های سیلیکونی (یا کود آلی سیلیسیمی معروف به طلای سفید کشاورزی)
- استفاده از گوگرد پتاسیمی مایع به صورت محلول پاشی
- استفاده از پارازیت ها (Ampelomyces quisqualis چرخه زندگی سفیدک ها را مختل میکنند) ، استفاده از کنه قارچ خوار (سبب کم شدن کلنی قارچ های سفیدک میشوند) ، استفاده از سوسک ها
- سولفور 80-90% (اس یونی فلو)،
- دینوکاپ 18.25% (کاراتان اف ان-57)،
- پنکونازول 20% (توپاز)،
- هگزاکونازول 5% (انویل)،
- سولفور 80% (کومولوس)،
- سولفور 80% (گوگرد سمیران-سولفیکس)،
- کرزواکسیم متیل 50% (استروبی)،
- ایمن اوکتادین تریس 40% (بلکیوت) و فلوتیانیل 5% (گاتن)
زمان مبارزه با بیماری :
مرحله اول : استفاده از مواد شیمیایی در 6 – 7 برگی جوانه های انگور توصیه میگردد.
مرحله دوم : درزمان ریختن گلبرگ های انگور و بسته شدن دانه ها (مرحله تشکیل گل )
مرحله سوم : دو الی سه هفته بعد از سمپاشی مرحله اول و با ظاهر شدن خوشه و غوره های ترش
توجه : دینوکارپ را در هوای خنک و درمرحله اول استفاده کنید و سولفور را در نوبت دوم و سوم و در هوای گرمتر مصرف کنید.
نکات پیشگیری :
استفاده از روشهای مدیریت تلفیقی افات (IPM) در نظر داشته باشید .
سمپاشی در زمان دقیق خود باعث جلوگیری از بروز بیماری شده.
سمپاشی تمام نقاط سبز رنگ و ساقه و تنه گیاه ضروری و حیاتی است.
عوامل پیشگیری :
- استفاده از ارقام مقاوم یا اصلاح شده در صورت وجود.
- استفاده از کود های قارچکش و سیلیکونی (در فصل زمستان ، بهار و موقع گلدهی)
- رعایت اصول کشت درخت مو ( هوا بین آنها به خوبی درجریان بوده و بیشترین دریافت نور خورشید را داشته باشند و سایه درختان دیگر روی آنها نیفتد)
- انجام هرس اصولی به طوری که کانوپی گیاهان باز شود ( یعنی نور رسانی به کل گیاه انجام شود و هوا جریان داشته باشد)
- شاخه های زائد بعد هرس از محیط تاکستان دور کرده و در صورت امکان سوزانده شوند.
- بازرسی منظم مزرعه برای مشاهده علائم بیماری.
- از بين بردن علف های هرز باغ برای جلوگیری از انتقال قارچ و تهويه مناسب باغ.
- اصول رعایت کود دهی بخصوص کود های ازته بیش از نیاز گیاه در کاهش بیماری سفیدک پودر تاثیر گذار است.
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.